Sfeer – Interview

Bij een interview voor TV is de sfeer van het shot van groot belang. Het onderwerp komt beter tot z’n recht als de bron in een juiste sfeervolle situatie in beeld is. Als docent aan de Hogeschool Utrecht heb ik begrip voor mijn studenten die vaak al heel blij zijn dat een bron mee wil werken. De volgende stap is om die bron op een sfeervolle locatie te krijgen voor het interview. Dat is vaak erg lastig vanwege de extra tijd en moeite die daarmee gemoeid is. Bedenkt daarbij dat een bron altijd een belang heeft om mee te werken. Speel als journalist in op dat belang en laat zien dat een goede sfeer tijdens het interview de bron er alleen maar beter uit laat zien. Het is in het belang van de bron dat diegene er zo goed mogelijk op staat, dus beter in een mooie sfeervolle plek.

Een sfeervolle plek heeft vooral te maken met de functie van de bron in het item dat je maakt. Een docent interviewen over zijn leerlingen op een opleiding tot kok plaats je het liefst in een keuken met leerlingen.

Screen Shot 2016-03-10 at 20.36.21

Een wijnboer die over zijn wijn praat interview je niet op kantoor of voor een witte muur, nee die plaats je uiteraard midden in zijn wijngaard.

Screen Shot 2016-03-10 at 20.38.14

Al dan niet met de juiste benodigdheden in beeld. Een wethouder interviewen doe je op het stadhuis. Toch? Nee! Die neem je mee naar een plek over het onderwerp waar het item over gaat. Gaat het over woningbouw: de straat op met die bron. Gaat het over afval: samen naar de vuilnisbelt. Kun je meteen prachtige extra covershots opnemen!

Screen Shot 2016-03-10 at 20.39.29

Soms is het niet anders. Dan is er simpelweg geen tijd om naar een mooie plek te gaan of is het onderwerp slecht te visualiseren. Dan nog steeds niet iemand voor een witte muur plaatsen! Probeer op zo’n kantoor nog het beste er van te maken.

Screen Shot 2016-03-10 at 20.40.17

Zo sleep ik altijd nog een plant het shot in. Of probeer ik de achtergrond te breken met diverse soorten wit zoals in het shot hierboven. Alles om die witte muur te vermijden. Alles doen om sfeer in het item te krijgen. De kijker heeft er recht op!

Denk vooral aan de beeldtaal regels zoals wet van voorgrond en achtergrond. Vooral als je een witte muur als achtergrond hebt en een spreker in een wit overhemd, is er kans dat voor- en achtergrond één geheel lijken te vormen.