Sfeer – Covershots

Covershots moeten het verhaal dat je montage vertelt ondersteunen. Dat doe je door een logisch beeldverhaal te maken van de extra beelden die je opneemt. Hoe logischer dat beeldverhaal is, hoe minder denkkracht het kost van je kijker. Die kan zich tijdens die beelden goed op de quotes of voice-over richten.

De covershots moeten ondersteunend zijn voor het verhaal dat de voice-over of de quotes op dat moment vertellen. Hierbij is sfeer van essentieel belang. Denk hier aan de schaar van wember die kortweg zegt dat tekst en beeld een bepaalde relatie moeten hebben. Niet los van elkaar en niet exact hetzelfde, de schaar moet half-open staan.

Van groot belang is ook een variatie aan covershots te gebruiken. Die variatie kan bereikt worden door diverse type shots te maken. Denk daarbij aan totaal, medium en close-ups. Vooral veel close-ups. Varieer ook in cameraposities: kikkerperspectief, vogelperspectief. Wees niet bang een keer op de grond te gaan liggen of op een tafel te gaan staan voor een mooi shot.

In de montage zul je merken dat het vaak lastig is om een twee totaal shots, twee medium shots en die combinaties na elkaar te monteren. De beelden lijken vaak op elkaar als er niet creatief is omgegaan met cameraposities. De oplossing hiervoor is meer close-ups maken. Een close-up past prima na een ander close-up en past ook goed na een totaal of een medium en omgekeerd. Ze zijn vaak het lastigst om te maken, maar het fijnst om mee te monteren.